Funderar du på hur du kan hålla personalens kompetens uppdaterad i det ständigt föränderliga arbetslivet? Onlineutbildning är ett populärt alternativ som löser många kompetensutvecklingsproblem. Slipp lägga tid på att göra research, boka möten och off-site seminarium som inte engagerar (dyrt i både tid och pengar). Kompetensutveckla online istället om du hellre vill ha ett flexibelt och effektivt sätt att utbilda personalen. I den här artikeln går vi igenom fyra skäl att välja onlineutbildning för kompetensutveckling. Läs vidare för att se om onlinekurser är något för din organisation!
1. Onlineutbildning är flexibelt nog för dagens arbetsliv
En av de viktigaste fördelarna med onlineutbildning är flexibilitet. Arbetslivet är ofta hektiskt och det kan vara omöjligt att hitta en passande tid för ett gemensamt utbildningspass eller seminarium ur personalens fullbokade kalendrar. Onlinekurser gör det möjligt för alla att välja den optimala tiden att studera, oavsett plats eller enhet.
Idag finns enorma mängder utbildning online, på bas- och avancerad nivå, inom många olika områden och för olika inlärningsstilar. Genom att centralisera utbildningen av hela personalen på ett ställe eller under en tjänst blir det mycket lättare att hantera kompetensutvecklingen. Och den där tiden du tidigare la på att organisera seminarium eller heldagarsutbildningar? Den kan du använda till andra mer värdefulla aktiviteter.
2. Onlineutbildning passar olika typer av personer
Vi är alla olika och absorberar information på olika sätt. Det är viktigt att utbildningsinnehållet finns tillgängligt i olika former så att alla kan hitta det lämpligaste sättet att utveckla sitt kunnande. Det som fungerar för en person kanske får en annan helt ointresserad.
En av de mest kända uppdelningarna av inlärningsstilar delar individer i visuella, auditiva och kinestetiska elever. Visuella elever absorberar information bäst genom att se, auditiva elever genom hörsel och kinestetiska elever genom taktil uppfattning och praktisk handling.
Idag kan du hitta massor av utbildningsmaterial i olika format online för att stödja individuellt lärande. I Eduhouse tjänst kan du till exempel utvecklas genom att titta på videoinspelningar, delta i interaktiv distansutbildning, webbinarium och lyssna på podcast. Många av utbildningarna innehåller också skriftligt material, kursprov och praktiska övningar. Eduhouse digitala klassrum är distansutbildningar där deltagaren har möjlighet att ställa frågor till utbildaren och diskutera med andra deltagare.
3. Onlineutbildning sparar dig pengar
Som vi varit inne på tidigare är det inte billigt att kompetensutveckla på det traditionella sättet. Det uppstår snabbt stigande kostnader, till exempel rese- och logikostnader, lokalbokningar, bokning av talare/föreläsare och eventuellt studiematerial. Då har vi inte ens nämnt alla arbetstimmar som försvinner på resetiden med mera.
Med onlineutbildning slipper du dessa kostnader och sparar på så vis pengar för organisationen. Dessutom återspeglas kostnadseffektiviteten i ett effektivt utnyttjande av arbetstiden, eftersom personalen inte behöver använda sin värdefulla arbetstid på resande fot för utbildning, utan studierna kan utföras bekvämt från den egna arbetsplatsen.
4. Onlineutbildning främjar kontinuerligt lärande
Arbetslivet förändras och tekniken går framåt. I en ständigt föränderlig arbetsmiljö har kontinuerligt lärande också blivit en livlina för organisationer. Om det egna arbetsområdet dessutom råkar vara särskilt reglerat ökar det ytterligare kraven på kontinuerlig kompetensutveckling i arbetslivet. Enligt World Economic Forums rapport The Future of Jobs (2020) sa cirka 94 % av företagsledarna att de förväntar sig att anställda förvärvar nya färdigheter på jobbet, en ökning från 2018 fyra år tidigare 65 %.
Så hänger microlearning och kontinuerligt lärande ihop
E-learning möjliggör kontinuerligt lärande mer effektivt än traditionella utbildningsmetoder. Du slipper pussla med upptagna människors kalendrar. Dessutom är det få som kan vara ifrån sitt dagliga arbete i längre perioder för att gå en kurs. Eftersom det finns ett stort antal utbildningskurser online behöver en kurs inte betyda 4 timmars total koncentration. Tvärtom innebär onlineutbildning möjligheten till microlearning.
Med microlearning eller mikrolärande avses lärande som sker i små delar på en digital plattform. Tröskeln för träning är lägre när du inte behöver ta till dig all information på en gång. Du kan titta på en kurs i 10 minuter under din lunchrast, använda din pendling för att utveckla dina färdigheter eller leta efter information medan du faktiskt arbetar. Det är viktigt att utbildningarna ständigt är tillgängliga så att alla kan få den information de behöver för att stödja sitt arbete vid rätt tidpunkt.
Vill du prova hur kompetensutveckling online passar din organisation?
Om tanken på ett modernt, flexibelt och kostnadseffektivt sätt att höja kompetensen fick dig att vakna, hör av dig så berättar vi mer. Det finns möjlighet att testa produkten gratis i en vecka om du hör av dig via formuläret här.