Artificiell intelligens är ett högaktuellt ämne som är numera på allas läppar. Den snabbt utvecklande tekniken har förändrat vårt sätt att leva och arbeta och förutspås komma ha en ännu större påverkan på framtiden. Vilka möjligheter och hot finns det med AI?
Artificiell intelligens är ett samlingsbegrepp och står för de datorprogram och system som kan utföra uppgifter som normalt kräver mänsklig intelligens. Detta inkluderar uppgifter såsom förmåga att uppfatta, lära sig och vidta åtgärder. Genom de avancerade algoritmer, en uppsättning av kodprogram som en dator använder för att utföra en uppgift, så är det möjligt att samla in mängder av data, hitta mönster och dra slutsatser utifrån dem.
AI-teknologin används redan idag inom ett flertal områden däribland som röst- och bildigenkänning, språkbehandling, självkörande bilar och mycket mer. Ett av de mest populära exempel på AI-teknologi som vi kan se just nu är ChatGPT. Ett program som är tränat för att ta emot instruktioner och ge utförliga svar.
AI-teknologin kommer att revolutionera vår samtid. Vi kan redan nu se det hända.
Vi listar några av de områden där AI kommer att nyttjas:
Digitaliseringens framfart har inneburit att företag och organisationer har behövt ställa om för att fortsatt vara konkurrenskraftiga. Men med digitaliseringen och AI har det även inneburit vissa risker, något som tas upp i artikeln Artificiell intelligens: Möjligheter och risker.
Den första frågan handlar om företagens och organisationers investering i AI. Att för stora eller för små investeringar kan innebära risker där framförallt en för liten investering kan utgöra ett större hot. Det kan bland annat leda till en förlorad konkurrenskraft, ekonomisk stagnation och färre möjligheter. En för stor investering i AI kan å andra sidan resultera i att det visar sig inte ha någon effektivitet på de områden man valde att använda det för, samt att det var för kostsamt kontra resultatet av det.
En annan punkt som tas upp är vem som anses vara ansvarig när en skada orsakats av AI? Om inte företaget som har producerat produkten eller erbjuder tjänsten kan stå till svars, kommer konsumenterna då att köpa det?
AI kan dessutom utgöra ett hot mot vår integritet, dataskydd och demokrati. Algoritmerna styr det vi ser på webben och i olika kanaler. Våra nyhetsflöden är utformade och skapade utifrån vår tidigare sökhistorik. Detta är något som kallas för “filterbubbla”, som beskrivs i Internetstiftelens artikel Så styr algoritmerna vad som visas på sociala medier. Konsekvensen av “filterbubblan” är att vi aldrig ifrågasätter det vi ser och tänker. Våra uppfattningar och syn på världen snarare förstärks när vi blir matade med information där innehållet består av likasinnade personer. c
AI kommer för alltid att förändra vår omvärld. Början på det kan vi se redan nu. Genom att investera mer resurser på AI och sprida en ökad kunskap kring det området kan vi bli bättre på att förstå hur vi ska använda det till vår vinning, men också hur vi minimerar riskerna för skada och hot. På så sätt är det möjligt för mer och säkrare innovation!
Se inspelningen av vår tidigare Digiskills seminarium där vi djupdyker i artificiell intelligens med ett stort fokus på ChatGPT samt uppdateringar kring Microsoft 365. Utöver detta går vi in på vikten av kompetensutveckling samt hur hjärnan funkar när vi lär oss något nytt.