Idag är det viktigare än någonsin att vi avsätter tid för kompetensutveckling. Att vi lever under tuffa omständigheter är ett faktum. Den höga inflationen och skenande priser på däribland boendekostnader, mat och drivmedel har bland annat lett till att företag har tvingats varsla sina anställda. Samtidigt som företagen gör sig av med sina anställda skriker de efter rätt kompetens. Vi går igenom vad du som anställd kan göra för att stärka din position på arbetsmarknaden.
Tidigare räckte det med en högskoleutbildning för att vara kvalificerad för ett arbete och behovet av någon vidare kompetensutveckling kom inte på tal. I takt med de snabba förändringarna i vår omvärld så har det de senaste åren förändrat hur arbetsmarknaden ser ut – inte minst sagt vad som efterfrågas. Numera kan du som anställd inte längre förlita dig enbart på din tidigare utbildning. För att ligga i framkant ställer det nya krav på att företag såväl som dess anställda är ständigt uppdaterade med de senaste trenderna inom den specifika branschen. Har du som anställd inte de rätta kompetenserna finns det en risk att du lätt blir utbytbar, särskilt under dessa oroliga tider.
Digitaliseringens framfart har bland annat lett till uppkomsten av orden “Upskill” and “Reskill” som är på allas läppar. Enkelt uttryckt kan man förklara att upskill betyder densamma som kompetensutveckling, medan reskill är att omskola sig i en ny bransch. Kompetensutveckling är därmed en “win-win” för företag och dig som anställd men vad är då orsaken till att det fortfarande är för få som avsätter tid för det i sin kalender? Beror det på att möjligheten från arbetsgivaren inte ges, tidsbrist eller handlar det snarare om en kostnadsfråga? Vi ger dig tips på hur du kommer igång!
Så blir kompetensutveckling en del av din livsstil
- Tid är ingenting som ges, utan det behöver planeras in
- Stärk din position på arbetsmarknaden genom att investera i dig själv
- En investering i dina kunskaper är en investering för företaget
Uppgradera din kompetens med omställningsstöd
Är du mitt i karriären och önskar arbeta inom en helt annan bransch? Då finns det stöd att få! Från och med 1 oktober 2022 har du numera möjlighet att ansöka om omställningsstudiestöd. Detta är en form av studiestöd för dig som redan har ett arbete men önskar arbeta inom något helt annat.
Omställningsstödet innebär för dig:
-
Att du som redan har ett jobb, familj och huslån kan börja studera. Studera upp till ett år, heltid eller halvtid, och få betalning. De allra flesta får ut ungefär 80 procent av sin lön.
-
Det är inte upp till arbetsgivaren, utan du bestämmer själv vad du vill studera. Dock ska det vara en utbildning där du antingen nischar dig inom ditt befintliga arbetsområde, eller att du väljer en utbildning där det finns en hög efterfrågan på arbetskraft.
-
Har du inte fast anställning? Ingen fara, alla har en möjlighet att kompetensutveckla sig! Är du istället arbetslös kan du få TRR studieersättning, lägre studiestöd, i max 2 år tillsammans med annat studiestöd.
Mer information om omställningsstöd hittar du på Omställningsstudiestöd – för dig som är mitt i arbetslivet - CSN!
Så kan vi på Eduhouse hjälpa dig
På vår plattform kan du gå över hela 800 kurser inom Redovisning & Ekonomihantering, Lönehantering och HR, Ledarskap, Välmående och Digiskills (programkurser såsom Excel, Power BI, Adobe m.fl).
Nyckeln till att få kontinuitet eller en rutin vad gäller din utveckling är som tidigare nämnt en bra planering. Skapa en studieplan på vår plattform där du planerar vilka kurser du önskar gå och välj därefter hur ofta och hur mycket tid du vill ägna åt kompetensutvecklingen. Du får sedan en notis om när det är dags för utbildning. På så sätt missar du aldrig chansen att förbättra dina kunskaper eller för att skapa nya.
Stärk din position på arbetsmarknaden genom att gå våra kurser. Påbörja en kostnadsfri provperiod i en vecka och upptäck själv!